Smaland

Spot de eland!

Spot de eland!
De natuur van Småland is heel gevarieerd: meren, bossen, ruige kusten en diverse nationale parken. De kans dat je een eland tegen het lijf loopt, is behoorlijk groot. Bekijk alleen al de wandelpaden in de provincie maar eens. Of het nationale park Store Mosse of Isaberg, een prachtig bos- en merengebied tussen de steden Jönköping en Halmstad. De oostkust van Småland en de bijbehorende archipel moet je ook zeker niet links laten liggen. Zandstranden, zwemmen, boottochtjes, glinsterende rotseilandjes, eten aan het water en verse zeevruchten op het menu, het is er allemaal.

Adrenaline en outdoor
In Småland hoef je geen dag stil te zitten. Je kunt er terecht voor talloze outdoor activiteiten, zoals fietsen, kanoën, paardrijden, vissen, en nog veel meer. Geweldig voor kinderen. Of huur er een hut en doe een paar weken helemaal niets.

In Sågebäckens Kronopark in het midden van Småland is in mei 2014 de langste zipline van Noord-Europa geopend. Via een ladder klim je naar het hoogste puntje van de klimtoren. Hier word je vastgemaakt aan een dikke staalkabel. Je vliegt met hoge snelheid (maximaal 70 km/uur) over de bomen en de meren (maximale hoogte is 32 meter). Het is niet zomaar een vluchtje. In Sågebäckens Kronopark is de zipline wel 1550 meter lang en er zijn 11 stopstations. Je kunt een twee-uur durend avontuur beleven, maar ook is er een één-uur durende tocht , die meer is aangepast voor gezinnen met kleintjes. Er is ook accommodatie te huur, een gezellig café en er zijn zelfs vergadermogelijkheden voor een conferentie met maximaal 60 personen.

Drie beroemde inwoners van Småland
Er komen drie heel beroemde mensen uit Småland. Eén daarvan is Astrid Lindgren, de wereldberoemde kinderboekenschrijfster. Zij heeft haar eigen wereld in de Wereld van Astrid Lindgren in Vimmerby, waar zij is opgegroeid. Alle personages uit haar boeken zijn hier te vinden: Karlsson, Michiel en Rasmus en het sterkste meisje ter wereld, Pippi Langkous. Reis je met je kinderen door Småland, dan mag je dit themapark zeker niet overslaan. Theatersvoorstellingen, liveoptredens en een handje schudden met Pippi, het park is zowel voor de allerkleinsten als ook de grotere Pippi fans zeer geschikt. Voor als je wilt blijven logeren zijn er vakantiehuisjes en een camping. In het plaatsje Vimmerby vind je een groot aantal attracties en activiteiten waar Astrid Lindgren centraal staat.

Van de wereldberoemde schrijfster naar het wereldberoemde, megagrote meubelconcern IKEA. Ingvar Kamprad, de oprichter van het bedrijf, komt uit Småland. Wil je een bezoek brengen aan de allereerste IKEA-winkel? Dat kan. De winkel opende z'n deuren in 1958 en weet nog steeds jaarlijks honderdduizenden bezoekers te trekken. Ook de wereldberoemde meubelontwerper Bruno Mathsson kwam uit Småland. Bezoek daarvoor het Bruno Mathsson Center in Värnamo.

‘Designkoninkrijken’
Inderdaad, in Småland vind je het Glasrijk en het Meubelrijk. In het Glasrijk (Glasriket) wordt al sinds 1742 wereldberoemd glas gemaakt in dit deel van Småland en het rijk strekt zich uit over vier gemeenten, 13 glasfabrieken en -studio’s en zo’n 20 hotels. Alles draait hier om glas. In een aantal glasfabrieken kun je zelf proberen glas te blazen. Voor accommodatie met glas als thema hoef je niet verder te kijken dan het Kosta Boda Art Hotel.

Het Meubelrijk is op zijn beurt de gemeenschappelijke naam voor het gebied rondom het plaatsje Lammhult in Småland. Dit is het hart van de Zweedse meubeldesignbranche en verspreid over de regio vind je wereldberoemde namen op het gebied van meubelontwerp. Als je van Zweeds meubeldesign houdt, zal dit je zeker aanspreken. Heb je ooit een houten stad willen zien, een museum dat is gewijd aan lucifers of een stoombootavontuur willen beleven? Dat is allemaal te vinden in Småland.

Eetcultuur en restaurants
Isterband (varkensvlees, gerst en aardappelworstjes) met ingemaakte rode bietjes en dilleaardappels is een klassiek gerecht uit Småland. En zo zijn er nog veel meer heerlijke gerechten uit de regio. Småland heeft een rijke culinaire traditie en er zijn dan ook niet voor niets talloze restaurants, leuke eettentjes en barretjes.

  • Windmolens Öland

  • Pompoenen

  • Rivierkreeftjes